Svatomartinská husa | Akce | Kovárna

Akce

Svatomartinská husa

7. 11. - 17. 11. 2025

Svatomartinský čas patří mladému vínu, dobrému jídlu a zábavě s přáteli. Nenechte jej letos uplynout bez povšimnutí. Přijďte k nám na Kovárnu a užijte si Svatomartinského vína a s ním spojených hodů plnými doušky.

Z této tradiční podzimní české kuchyně budete moci ochutnat: 

PŘEDKRM

HUSÍ RILLETTES
s nakládanou okurkou a čerstvou žemlí z pece


JEMNÁ PAŠTIKA S HUSÍCH JATÝREK
s podzimním džemem z borůvek, aronie a kardamonu, kovářský chléb


GRILOVANÁ HUSÍ JÁTRA
s jablečným chutney, naší brioškou a trhanými lístky salátu s vinaigrette

 

POLÉVKA

HUSÍ CONSOMMÉ
s domácími játrovými knedlíčky, čerstvými vaječnými nudlemi a jemnou zeleninou na másle


HUSÍ KALDOUN 
s jemným vaječným drobením, pečenými drůbky a čerstvou zeleninou

 

HLAVNÍ CHOD

POMALU KONFITOVANÉ HUSÍ STEHNO 
s variací zelí, domácí lokše, bramborové šišky a žemlový knedlík


GRILOVANÉ HUSÍ PRSO
s variací zelí, domácí lokše, bramborové šišky a žemlový knedlík

 

DEZERT

ČOKOLÁDOVÁ PĚNA
s vůní pomeranče, špetkou chilli a višňovým coulis

 

Jedna z nejzajímavějších tradic spojených se svatomartinskými husami a svátkem sv. Martina má původ už v 17.–18. století – právě v tento den se poprvé ochutnávalo nové mladé víno („Svatomartinské“) a k němu se podávala husa.

Věděli jste, že v českých hostincích byly tyto zvyky:

• Vyvěšení husího peří na dveřích
Hostinští zdobili svůj vchod čerstvým bílým husím peřím (často i obarveným na červeno-bílo), aby kolemjdoucí věděli, že tu dnes chutná „na husičku“ a to správné mladé víno.

• Slavnostní „první lok“ Svatomartinského vína
Stejně jako církevní zvony oznamují jedenáctou hodinu, tak v hostincích čekali hosté na přesný okamžik – v 11 hodin a 11 minut – až budou moci ochutnat Svatomartinské víno.

• Husí kaldoun či polévka jako aperitiv
Než došlo na pečenou husičku s červeným zelím a máslovými knedlíky, servírovala se horká husí polévka (kaldoun) ochucená česnekem a majoránkou, aby se hosté zahřáli a „připravili žaludky“.

• Suvenýr z peří
Po hlavním chodu dostal každý hostík kousek husího peří – někde s pečetí hostince či datem – jako malou „památku na martinské hody“.

Tento soubor obyčejů vytvářel z 11. listopadu ve střední Evropě malou gastronomickou slavnost, na kterou lidé chodili i desítky kilometrů daleko – a mnohé z nich se v restauracích objevují dodnes.

Další akce