Jedna z nejzajímavějších tradic spojených se svatomartinskými husami a svátkem sv. Martina má původ už v 17.–18. století – právě v tento den se poprvé ochutnávalo nové mladé víno („Svatomartinské“) a k němu se podávala husa.
Věděli jste, že v českých hostincích byly tyto zvyky:
• Vyvěšení husího peří na dveřích
Hostinští zdobili svůj vchod čerstvým bílým husím peřím (často i obarveným na červeno-bílo), aby kolemjdoucí věděli, že tu dnes chutná „na husičku“ a to správné mladé víno.
• Slavnostní „první lok“ Svatomartinského vína
Stejně jako církevní zvony oznamují jedenáctou hodinu, tak v hostincích čekali hosté na přesný okamžik – v 11 hodin a 11 minut – až budou moci ochutnat Svatomartinské víno.
• Husí kaldoun či polévka jako aperitiv
Než došlo na pečenou husičku s červeným zelím a máslovými knedlíky, servírovala se horká husí polévka (kaldoun) ochucená česnekem a majoránkou, aby se hosté zahřáli a „připravili žaludky“.
• Suvenýr z peří
Po hlavním chodu dostal každý hostík kousek husího peří – někde s pečetí hostince či datem – jako malou „památku na martinské hody“.
Tento soubor obyčejů vytvářel z 11. listopadu ve střední Evropě malou gastronomickou slavnost, na kterou lidé chodili i desítky kilometrů daleko – a mnohé z nich se v restauracích objevují dodnes.